Merhaba canım efendim. Nasılsınız? Bugün size boya badana yapmanın püf noktalarından bahsedeceğim. Çünkü bu işi ustalara bırakacağımız gibi kendimiz de yapabiliriz, değil mi? O halde siz şöyle önden buyurun.
Boya yapmadan önce;
-Öncelikle odanızın rengine karar verin. Oturma odasında aydınlık gösterecek renkler tercih ederken çocuk odasında uçuk renkler kullanabilirsiniz.
-Boyayacağınız odanın boş olması işinizi kolaylaştırır. Ya da eşyaları öne çekip üzerlerine naylon örtmeyi ihmal etmeyin.
-Pencere çerçevelerini boyayacaksanız camı gliserinle boyayın.
-Kapı pervazlarına ve boyanın bulaşabileceği diğer yüzeylere bant yapıştırın.
-Duvarda kabaran yerleri kazıyın, boşlukları alçı ile doldurun, daha yüksek alanları zımparalayın ve pürüzsüz bir yüzey elde edin.
-Boyaya geçmeden önce duvarlara astar atmanız nem geçirgenliğini azaltacaktır.
-Boya yaparken fırça seçimi daha fazla verim alınmasını sağlar. Fırça boya cinsine ve duvarın yüzeyine göre seçilir. Son kat için genelde rulo kullanılır.
Boya yaparken;
-Boyaya başlamadan önce boya kutusunun altına plastik bir tabak yapıştırın.
-Boyayı bir tahta parçası ya da çırpıcı telle karıştırabilirsiniz.
-Boyayacağınız duvarı ince çorapla silin. Boyayı süzmek için de ince çorap kullanabilirsiniz.
-Bir defada fırçaya çok boya almayın. Fırçayı yukarıdan aşağı doğru uygulayın.
-Tavanı boyarken ışığın geldiği yönden işe başlayın.
-Yeni aldığınız boya fırçasını 12 saat keten yağında bekletin.
Boya kokusundan rahatsız oluyorsanız;
-Yeni boya kokusunu yok etmek için iki şey yapabilirsiniz. Boya kutusuna 2 çorba kaşığı vanilya karıştırın. Veya boyadığınız odaya, içinde kesik bir soğan bulunan soğuk su dolu kap yerleştirin.
Boya temizliği;
-Oda duvarlarını temizlemek için odanın ortasına su dolu bir kap bırakın. Kapı ve pencereleri iyice kapatın. Meydana gelecek buhar, duvarları nemlendireceğinden temizlik oldukça kolaylaşacaktır.
-Mutfak duvarlarınızın temizliği için kullanacağınız sabunlu suya bolca tuz ilave edin. Böylece duvarlardaki yağ ve is lekelerini kolaylıkla çıkartabilirsiniz.
-Boyalı duvarlarınızı iyice temizledikten sonra kurutun. Ardından nişastalı suya batırdığınız süngerler silin. Böylece diğer temizliğe de hazırlık yapmış olursunuz.
Evet sevgili Taraklı Kirpi okurları, bugün Faydalı Bilgiler/ Ev İşleri köşemizde boya badana nasıl yapılır, size yardımcı olacak bilgileri derlemeye çalıştım. Sizin de bu konuda söyleyecekleriniz varsa bana yazın. Esen kalın.