Merhaba Taraklı Kirpi okurları. Nasılsınız, bugün size çok uzaklardan bir ince fikirle geldim. Bir Japon seramik onarma sanatı kintsugi ile karşınızdayım. Ben bunu çok sevdim. Çünkü kintsugi felsefesinde kırılanı çöpe atmak yok, tamir etmek, eskisinden de güzel hale getirmek var. Kusurlardan estetik bir görünüm yaratmak var. O halde siz şöyle önden buyurun.
Kintsugi Nedir
Kırık çömleklerin reçine haline getirilen altın, gümüş veya platin tozlarını ile onarılmasıdır. Kin =altın, tsugi=birleştirmek anlamına gelir. Kintsukuroi, bunun için kullanılan diğer bir terimdir.
Peki bu teknik nasıl ortaya çıkmıştır? Anlatılana göre, 15. yy’da yaşamış olan Japonyalı komutan Ashikaga Yoshimasa’nın Çin yapımı çaydanlığı kırılır. Komutan bu çaydanlığı çok sevmektedir, atmaya kıyamaz. Çaydanlığı Çin’e gönderir. Fakat Yoshimasa, tamir edilen çaydanlığın görünüşünü beğenmez. Bunun üzerine Japonyalı zanaatkârlara haber salınır. Komutan, ortaya çıkan sonuçtan memnun olur. İşte kintsugi tekniği buradan başlayarak gelişimini sürdürür.
Biliyorsunuz, son günlerde her şeyimizin kusursuz olması gerektiği gibi bir algı var. Muhteşem evler, son model telefonlar, kusursuz ciltler… Oysa her şey her zaman mükemmel olmaz. Ama bu onu değersiz de yapmaz. O nedenle yeniden kullanmayı, eskinin, yaşanmışlığın değerini bilen bu öğretileri çok seviyorum. Onlara sıkı sıkı sarılmak istiyorum. Aslında kintsugi yine bir Japon felsefesi olan ve wabi-sabi ile oldukça ilintili görünüyor. Peki nedir bu wabi-sabi. Sizi şöyle alalım.
Tabağınız mı kırıldı, altın rengi boyanızı, yapıştırıcınızı alın ve parçaları birleştirin. Ne kadar hoş bir şey ortaya çıkacağına inanamayacaksınız. Bu sanatın yaşama bakış açımızı değiştireceğine de inanıyorum. Kırılan eşyalarımızı atmak yerine onu geri dönüştüreceğiz, bunu yaptıkça kendimizi daha iyi hissedeceğiz, böylece hayatımızda elimizdekilere daha bir kıymet verip hiçbir şeyi kenara köşeye atmayacağız. Bu bence insan ilişkilerimize de yansıyacak canım efendim.
Umarım bu yazı size bir şeyleri baştan yaratmaya, kırık olanı tamir etmeye heveslendirmiştir. Dekorasyonunuz için kintsugi setleri hazırlamaya itmiştir. Ben bu konuyu araştıracağım. Sizin de bu konuda tecrübeleriniz varsa bana yazın. Esen kalın.